Eet gezond

Gezond eten betekent veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten. Wissel goed af. Eet volgens de Schijf van Vijf.

Waarom?
Als je gezond en afwisselend eet, krijg je alles binnen wat je lichaam nodig heeft. Het maakt de kans groter op een zwangerschap en op een gezonde baby.
Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen in groente- en fruit binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om vlees af te wisselen met vis, peulvruchten of ei.
Sommige dingen kun je beter niet eten.

Nog meer tips
• Slik extra foliumzuur.
• Drink niet teveel koffie en cola en maximaal één energiedrankje per dag.
• Lees wat je beter niet kunt eten.
• Voorkom bloedarmoede door iets meer vlees, vis, kip, eieren en vleesvervangers te eten.
• Eet je weinig of helemaal geen dierlijke producten (kaas, eieren, melkproducten)?
 Dan kan je tekort krijgen aan vitamine B12. In bijvoorbeeld tofu of soja ontbreekt deze vitamine. Aan sommige sojadranken is deze vitamine toegevoegd.
Je kan advies vragen aan een diëtist.

Meer (betrouwbare) informatie:

Folders

'Zwangerschap: wat kun je wel en niet eten?'
Downloaden

Zwanger! Landelijke folder met informatie en adviezen.
Kijk bij 'Gezondheid tijdens de zwangerschap'
Downloaden