Wat kun je als man doen?

Ook mannen hebben invloed op de gezondheid van hun toekomstige kind. Bepaalde dingen hebben invloed op het zaad van de man. Het is belangrijk dat ook je partner vóór dat jullie stoppen met voorbehoedsmiddelen, op zijn gezondheid let.

Medicijnen
Van sommige medicijnen word je als man minder vruchtbaar. Er zijn ook medicijnen die slecht kunnen zijn voor de gezondheid van je toekomstige kind. Bespreek dit met je huisarts of de dokter die de medicijnen heeft voorgeschreven.

Schadelijke stoffen of straling
Heb je in je werk te maken met schadelijke stoffen of straling? Dan kun je minder
vruchtbaar zijn. Ook geeft het een grotere kans op een aangeboren afwijking bij je kind. Vraag je bedrijfsarts of je huisarts wat je het beste kunt doen.

Sigaretten en alcohol
Rook je, drink je veel alcohol of gebruik je drugs? Dan kun je minder vruchtbaar zijn. Rook je als je vrouw/vriendin zwanger is? Doe dat niet in haar buurt. Meeroken is slecht voor haar gezondheid. En voor de gezondheid van jullie toekomstige kind.

Geslachtziektes (soa’s)
Bedenk of je besmet kunt zijn met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Door zo’n ziekte kun je minder vruchtbaar worden. En je kunt je partner besmetten. Dat kan schadelijk zijn voor haar en voor jullie toekomstige kind. Je kunt je laten
testen en behandelen bij de huisarts of een soa-polikliniek.

Ziekte in de familie
Komt er een ziekte voor in jouw familie? Vraag advies aan je huisarts vóórdat je partner zwanger wordt. Sommige ziektes zijn erfelijk. Een erfelijke ziekte in de familie kun je soms doorgeven aan je toekomstige kind.

Meer (betrouwbare) informatie:

Folders

'Wil je zwanger worden? Bezoek benikdrager.nl'
Als je wil weten of je meer kans hebt op een kind met een erfelijke ziekte.
Downloaden

'Werken met medicijnen tegen kanker bij kinderwens, zwangerschap of borstvoeding'
Downloaden

'Werken met zware metalen of metaalverbindingen'
Downloaden

'Werken met oplosmiddelen'
Downloaden

'Werken met narcosegassen'
Downloaden

'Werken met bestrijdingsmiddelen'
Downloaden