Als je snel zwanger wilt worden

Wil je graag zwanger worden? Bij de een duurt het langer dan bij de ander.
Je hebt het niet voor het zeggen. Maak je niet te snel ongerust.

Hoe lang duurt het
Eén keer vrijen kan genoeg zijn. Maar meestal is het de eerste keer nog niet raak.
Maak je geen zorgen. Probeer seks leuk en ontspannen te houden.
Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting, 70 procent binnen een halfjaar en ruim 80 procent na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger.
Na je 35ste duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt.

Stoppen met voorbehoedsmiddelen
Als je stopt met voorbehoedsmiddelen, kun je al snel zwanger raken. Als je de kans op een gezonde baby wilt vergroten, is het belangrijk om eerst een gesprek te hebben bij de huisarts of verloskundige en/of de vragenlijst in te vullen op zwangerwijzer.nl.
Dan weet je op tijd of er risico’s zijn voor je zwangerschap of je ongeboren kind. 

Vruchtbare dagen
Ben je regelmatig ongesteld? Dan ben je ongeveer 2 weken na je laatste menstruatie het meest vruchtbaar. Rond die tijd vindt ongeveer de eisprong plaats. Sommige vrouwen hebben dan ook meer zin om te vrijen.
De eicel blijft na de eisprong ongeveer 12 uur vruchtbaar. Zaadcellen blijven 2 a 3 dagen leven. Als je snel zwanger wilt worden, is het advies om 24 tot 48 uur voor de eisprong te vrijen. Je kunt ook een ovulatietest kopen bij de apotheek of drogist. Deze geeft aan welke twee dagen je het meest vruchtbaar bent.

Vruchtbaar
Wil je de kans om zwanger te worden vergroten? Leef dan allebei gezond. Let op alcohol, roken, je voeding en je gewicht. Een goede gezondheid is belangrijk voor de vruchtbaarheid, ook bij mannen.

Na een jaar
Ben je na een jaar nog niet zwanger? Ga dan naar de huisarts. Zie ook Als je niet zwanger wordt.

Meer (betrouwbare) informatie: