Waar gaat je vraag over?
Gezond eten en gewicht
Straks, als je zwanger bent, heeft je lichaam en het kind in je buik goede bouwstoffen nodig. Daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met gezond en afwisselend eten en genoeg (water) drinken. Eet iedere dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en de warme maaltijd. Daarnaast kun je tussendoortjes eten. Eet genoeg groente, fruit en brood, twee keer per week vette vis, niet teveel verzadigd vet en weinig zout.
Zie voor meer informatie over gezond eten voor en tijdens de zwangerschap.
Wat een gezond gewicht is, hangt af van je lengte. Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Dat kun je zelf berekenen op www.voedingscentrum.nl/bmi.
Ben je te zwaar of te licht? Dan kun je minder vruchtbaar zijn. Dat betekent dat je minder makkelijk zwanger wordt. Daarom is een gezond gewicht belangrijk. Dat geldt ook voor mannen.
Meer lezen over een gezond gewicht.
De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent.
Daarom is het belangrijk dat je al gezond eet als je probeert zwanger te raken. Let dus goed op wat je eet en drinkt. En ga veilig met je eten om, zodat je niet ziek wordt. Kijk voor meer informatie op wat kan ik wel en niet eten.
En op gezond eten.
Wil je afvallen? Doe dat dan voordat je zwanger wordt. Als je te zwaar bent, heb je namelijk meer kans op complicaties, zoals een verhoogde bloeddruk. Ga naar je verloskundige, huisarts of specialist. Zij kunnen je helpen om af te vallen voordat je zwanger wordt.
Meer lezen over gewicht en afvallen.
De meeste sporten kun je blijven doen als je zwanger wilt worden. Alleen heel fanatiek sporten is niet verstandig. Vrouwen die aan topsport doen of marathons lopen, menstrueren soms niet of ze hebben geen eisprong. Dan is het moeilijker om zwanger te worden. Als je eenmaal zwanger bent, doe dan ook wat rustiger aan met sporten. Vraag eventueel advies aan je arts of verloskundige.
Lees meer over sporten en zwangerschap.
Als je zwanger bent, kun je meestal gewoon blijven werken, bewegen en huishouden. Maar luister wel naar je lichaam. Forceer jezelf niet. De ene vrouw heeft veel zwangerschapsklachten, de andere niet. De meeste vrouwen zijn vooral in de eerste en de laatste maanden van hun zwangerschap moe. Heb jij dat ook? Neem dan meer rust, doe eens een middagslaapje of ga eerder naar bed. Kijk ook uit met tillen, bukken en lang staan. Meer lezen informatieblad Lichamelijk zwaar werk tijdens de zwangerschap.