Waar gaat je vraag over?
Seks en vruchtbaarheid
Je kunt als vrouw altijd vruchtbaar zijn. Maar je vruchtbaarheid schommelt sterk tijdens de menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus is de periode waarin je ongesteld wordt, het bloeden stopt en je weer ongesteld wordt. Bij de meeste vrouwen duurt de cyclus ongeveer een maand.
Hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans dat je zwanger wordt.
Je bent het meest vruchtbaar ongeveer halverwege de menstruatiecyclus. Op dat moment heb je de grootste kans om zwanger te worden. Dat is rond de tijd dat de eisprong plaatsvindt. Er zijn vruchtbaarheidstesten te koop die je vertellen wanneer dat gebeurt.
Eén keer kan genoeg zijn. Maar meestal is het de eerste keer nog niet raak.
Elke keer dat je seks hebt, heb je minder dan 10% kans om zwanger te worden.
Lukt het niet om zwanger te worden tijdens je meest vruchtbare periode? Dat wil niet zeggen dat je onvruchtbaar bent. Je kunt ook gewoon pech hebben.
Lukt het langer dan 12 maanden niet om zwanger te worden, terwijl je wel seks hebt?
Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen onderzoeken of jij en je partner minder vruchtbaar zijn. Ook na 12 maanden kan het nog steeds een kwestie van pech zijn.
In principe kun je na 7 dagen weer zwanger worden. Deze 7 dagen worden soms de ‘stopweek’ genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pillen zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
Zo lang duurt het bij andere voorbehoedmiddelen voordat je weer zwanger bent:
- Gebruik je een spiraaltje, implantaat (staafje) of condooms? Als je daarmee stopt kun je meteen zwanger worden.
- Gebruik je een pleister of een vaginale ring? Dan duurt het een week voordat je weer zwanger kunt worden.
- Alleen bij de prikpil kan het heel lang duren voordat je zwanger wordt. Bij sommige vrouwen duurt dat wel een jaar.
Wil je graag zwanger worden? Bij de een duurt het langer dan bij de ander.
Je hebt het niet voor het zeggen. Maak je niet te snel ongerust.
Hoe lang duurt het
Eén keer vrijen kan genoeg zijn. Maar meestal is het de eerste keer nog niet raak.
Maak je geen zorgen. Probeer seks leuk en ontspannen te houden.
Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting, 70 procent binnen een halfjaar en ruim 80 procent na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger.
Na je 35ste duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt.
Stoppen met voorbehoedsmiddelen
Als je stopt met voorbehoedsmiddelen, kun je al snel zwanger raken. Als je de kans op een gezonde baby wilt vergroten, is het belangrijk om eerst een gesprek te hebben bij de huisarts of verloskundige en/of de vragenlijst in te vullen op zwangerwijzer.nl.
Dan weet je op tijd of er risico’s zijn voor je zwangerschap of je ongeboren kind.
Vruchtbare dagen
Ben je regelmatig ongesteld? Dan ben je ongeveer 2 weken na je laatste menstruatie het meest vruchtbaar. Rond die tijd vindt ongeveer de eisprong plaats. Sommige vrouwen hebben dan ook meer zin om te vrijen.
De eicel blijft na de eisprong ongeveer 12 uur vruchtbaar. Zaadcellen blijven 2 a 3 dagen leven. Als je snel zwanger wilt worden, is het advies om 24 tot 48 uur voor de eisprong te vrijen. Je kunt ook een ovulatietest kopen bij de apotheek of drogist. Deze geeft aan welke twee dagen je het meest vruchtbaar bent.
Vruchtbaar
Wil je de kans om zwanger te worden vergroten? Leef dan allebei gezond. Let op alcohol, roken, je voeding en je gewicht. Een goede gezondheid is belangrijk voor de vruchtbaarheid, ook bij mannen.
Na een jaar
Ben je na een jaar nog niet zwanger? Ga dan naar de huisarts. Zie ook Als je niet zwanger wordt.
Doe een zwangerschapstest. Als je zwanger bent, word je niet meer ongesteld. Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Dus vanaf de eerste dag dat je ‘overtijd’ bent. Voor die tijd heeft de test geen zin. Er zitten dan nog niet genoeg zwangerschapshormonen in je bloed.
Je kunt een zwangerschapstest kopen bij een apotheek of drogist voor ongeveer 10 euro. Bij je huisarts of een Sense-spreekuur kun je gratis een zwangerschapstest doen.
Veel vrouwen merken vanzelf dat ze zwanger zijn: ze zijn erg moe, hebben ’s ochtends last van misselijkheid en hebben pijnlijke borsten. Heb je hier last van, maar word je nog wel ongesteld? Neem dan even contact op met je huisarts.