Waar gaat je vraag over?
Ziektes en medicijnen
Ben je gewend om medicijnen te gebruiken? Bespreek met je arts of apotheker of je die medicijnen kunt blijven gebruiken als je zwanger wilt worden. Misschien kun je tijdelijk overstappen op een ander medicijn, dat veiliger is.
Wil je overstappen op een ander medicijn? Dat is niet altijd mogelijk van de ene op de andere dag. Bespreek dat daarom ruim voordat je zwanger probeert te worden.
Anders loop je de kans dat het medicijn nog in je lichaam zit als je zwanger bent. In de eerste weken van je zwangerschap is het kind in je buik het kwetsbaarst.
Kijk ook bij praat met je dokter over je medicijnen.
Je kunt dat bespreken met je arts of apotheker. Doe dat ook als je partner medicijnen gebruikt. Je arts of apotheker kan je vertellen of de medicijnen ervoor kunnen zorgen dat je minder snel zwanger wordt.
Van sommige medicijnen weten we dat je minder makkelijk zwanger wordt. Of dat ze slecht zijn voor de gezondheid van je baby. Maar van de meeste medicijnen weten we dat niet.
Op www.apotheek.nl vind je adviezen over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap. Neem bij twijfel contact op met je arts of apotheker.
Lees verder: Welke medicijnen mag ik als ik zwanger ben?
Als je zwanger bent, moet je met alle medicijnen voorzichtig zijn. Vertel daarom altijd aan je arts en apotheker dat je zwanger bent als je medicijnen moet gebruiken.
Sommige medicijnen kun je zonder problemen gebruiken als je zwanger bent. Een voorbeeld is lactulose, een laxeermiddel dat je kunt gebruiken tegen verstopping. Maar van de meeste medicijnen weten we niet of ze slecht zijn voor de gezondheid van het kind in je buik. In de bijsluiter staat dan dat er onvoldoende gegevens bekend zijn om dat te beoordelen.
Soms adviseert een arts toch medicijnen als je zwanger bent. Bijvoorbeeld als je lijdt aan epilepsie. Een epilepsieaanval kan gevaarlijker zijn voor je baby dan medicijnen tegen epilepsie. In zo’n geval krijg je wel extra begeleiding van je arts of apotheker.
Alle medicijnen kunnen slecht zijn voor het kind in je buik. Dat geldt dus ook voor medicijnen die je bij een drogist koopt, zoals pijnstillers, hoestmiddelen, vitamines en alternatieve medicijnen zoals kruidenmengsels.
Als je een keer hoofdpijn hebt, kun je zonder probleem een paracetamolletje innemen. Maar wil je een aspirientje gebruiken als je zwanger bent, of heb je vaker last van hoofdpijn? Bespreek dat altijd even met je apotheker, huisarts of verloskundige.
Op www.apotheek.nl lees je wat je zonder medicijnen kunt doen tegen bekende zwangerschapsklachten, zoals aambeien en verstopping.
Als je zwanger probeert te worden, wees dan voorzichtig met inentingen. Rond de bevruchting en in de eerste maanden van de zwangerschap zijn sommige inentingen schadelijk voor je ongeboren baby. Andere inentingen, bijvoorbeeld tegen DTP (difterie, tetanus en polio), tyfus en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) kunnen geen kwaad.
Weet je al dat je een verre reis gaat maken? Laat je dan inenten voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt. In sommige landen kun je infecties op lopen die gevaarlijk zijn als je zwanger bent of wilt worden. Daar kun je beter niet naar toe gaan. Kijk ook bij Inentingen en reizigersadvies
Ga voor advies naar je huisarts of de GGD-arts.